Доц. д-р Костадин Бураджиев е роден през 1958 г. в гр. Пловдив. Дългогодишен диригент и Главен художествен ръководител на Държавен ансамбъл „Добруджа” – Добрич, с който е изнесъл над 1000 концерта в България и много страни в света, между които Германия, Холандия, Белгия, Италия, Русия, Китай, Тайланд, Лаос и др.
С ансамбъл “Добруджа” има издадени четири дългосвирещи грамофонни плочи, шест CD – “Присъствие”, “Песни и хора от Добруджа”, “Добруджанска тройка”, “Песен и обич”, “Магически гласове от България” 1 и 2 (издадени от SABAM – Белгия), в които са включени негови авторски композиции и обра­­ботки.
За творческата си дейност е носител на престижни държавни и международни отличия и награди, между които:

 • Лауреат на X-я световен младежки фестивал в Берлин – 1973 г.;
 • I-ва награда на конкурса “Млад музикант” – Чирпан ’77;
 • III-та награда на конкурса “Млад музикант” – Чирпан ’82;
 • “Златна лира” на СБМТД – 1994 и 1999 г.;
 • “Сребърна лира“ на СБМТД – 1989;
 • 4 първи награди на Международния фестивал “Светът в музика” – Италия, 1998 г. в категориите: “Народен хор”; “Народен оркестър”; “Народен ансамбъл” (до 16 участника); “Народен ансамбъл” (над 16 участника);
 • I-ва награда на “Надсвирване на народните оркестри” в Силистра, грамоти на Община гр. Добрич, 1995 г.;
 • награда за музикант на годината в Добрич;

  Името му с кратка биография е включено престижни издания като: „Научната слава на България”, „Видни музикални дейци в Добрич през XX век”, „Добруджанци в науката, изкуството и културата”, „Любими народни изпълнители от цяла България” и др.
  Доц. д-р Костадин Бураджиев е преподавател по “Дирижиране на народен оркестър” и „Дирижиране на народен хор” в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив и Главен диригент на Академичния народен хор от есента на 2004 г.
  С хора има редица изяви, най-престижните от които са:

 • концерти на ЕВРОПАЛИЯ – Белгия, 2002 г.;
 • издаден CD на хора през 2004 г.;
 • I-ва награда от конкурса „Фолклор без граници” – Добрич-Албена, 2005 г.;
 • авторски CD „Орфееви цветя”с участието на солисти от Академичния народен хор;
 • “CD “Български фолклорни хорови шедьоври” с композиции на акад. Красимир Кюркчийски, 2008 г.;
 • „Златен медал”от 5-та хорова олимпиада в Грац, Австрия, 2008 г.;
 • званието „Световен шампион” в категория „Фолклор” от 5-та хорова олимпиада в Грац, Австрия, 2008 г.;
 • Национална музикална награда „Кристална лира” на СБМТД, Министерство на културата и Радио ФМ+;
 • Почетен плакет и Почетна грамота на Министертво на културата за висок принос в развитието на българската култура, 2010 г.
 • CD “Live in Concert” – Sunrise Marinov, 2011г.;
 • Шампион на Grand Prix of Choral Music, Graz, Austria, 2011 г.

  През 2005 г. защитава дисертация на тема „Изпълнителски похвати при свирене на тамбура” и получава научната и образователна степен „Доктор”.

  Освен диригентската си дейност доц. д-р Костадин Бураджиев многократно е правил записи на свои композиции и обработки в Радио София. Има записи като солист-тамбурджия на редица свои солови пиеси за тамбура.

  Доц. д-р Костадин Бураджиев е издал различни пособия за народни инструменти, между които и 4 сборника за тамбура – солови пиеси със съпровод на пиано, на народен оркестър и др., сборници с песни за народен хор, пиеси за народен оркестър, автор е на редица публикации по проблемите на българския музикален фолклор. Автор е на книгите: „Пловдивските композитори и българският музикален фолклор”, „Малка книга за тамбурата”, „Майсторът на сиромашкото пиано”- книга за живота и творчеството на големия майстор на тамбурата Румен Сираков.

  Доц. д-р Костадин Бураджиев е един от изтъкнатите творци-интерпретатори, който дълги години със своята дейност обогатява българската музикална култура. Неговата творческа биография минава през различни плодотворни етапи, от различни ъгли той допринася за нейното обогатяване като изпълнител, музикален изследовател, диригент, педагог и общественик.

  Отдавна е било, когато съм изказвал публично възхищението си от диригентските успехи на неговия баща – Михаил Бураджиев, който беше създал прекрасен хор от жени-самодейки и поставяше проблемни песни за народен хор.

  Години по-късно, като преподавател, съм се радвал на успехите на Костадин Бураджиев като студент, на неговия пъргав и жив интелект на изпълнител и диригент – в последствие това се доказа и при работата му с Ансамбъл “Добруджа”, формация която бе изведена до високи постижения от младия диригент.

  Изключително плодотворната му работа със студентите от АМТИИ, неговите научни постижения, написаните разработки и пособия, както и голямата престижна награда от световната хорова олимпиада в Австрия през 2008 г. – всичко това е едно активно развитие на музикант, обогатяващ постоянно нашата музикална култура.

  Не мога да не оценя диригентската работа на Бураджиев: винаги много точен и експедитивен, характерна мануална техника, с много нюанси, но и много пестелива и властна. Неговият хор пее винаги много подготвено, без изненади, с голяма артистичност и емоционалност, като поднася изрядно стиловите белези на изпълняваните песни. Трябва още веднъж да си припомним думите на композитора Красимир Кюркчийски за неговите изпълнения.

  Висока оценка давам и на неговите произведения на фолклорна основа за различни състави – за солови инструменти; за народен хор; за народен оркестър или пиано, обработки на солови народни песни и др. Написани с изряден хармоничен език, точен, лаконичен и същевременно въздействащ, с подчертаващи ритми, стегната форма и инструментална фактура, показващи качествата на различните инструменти, чрез използвания арсенал от изразни средства на народния хор, песните комуникират с публиката и разкриват по творчески начин красотата на нашата народна песен и инструментална мелодия. Неговата дългогодишна професионална работа дава своето творческо отражение и в тях.

  Като се връщам назад и разглеждам концертните програми на диригента Бураджиев, отчитам високото им ниво, оригиналните интерпретации, първите изпълнения, за което НИЕ – българските композитори трябва да сме благодарни за това, че нашите творби бяха представени по един прекрасен начин на българската музикална публика. Положително българската култура ще спечели още много от редица концерти, които предстоят за в бъдеще. Това се отразява чувствително на имиджа, който сме изградили за нас пред света – баланс, който в последно време е силно нарушен. Само масираното изнасяне на нашата музикална култура навън ще възстанови положително това, чрез което можем истински да се гордеем и да обогатяваме чуждите култури. А тази дейност Бураджиев извършва с една завидна лекота и артистично присъствие.

  Професор Николай Стойков