Академичният народен хор при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив е единственият в България студентски народен хор. Той е основан през 1972 г. със създаването на специалността „Народни инструменти и народно пеене”.

Хорът притежава широк диапазон в стиловата палитра на своя репертоар – от изворната народна песен от различни региони на страната до многогласни обработки, авторски композиции, изградени с авангардни изразни средства (вкл. алеаторни и сонористични), старинни ортодоксални песнопения и др.

С изключително високото си художествено равнище съставът се равнява по технически и художествени възможности с редица професионални хорове, изпълнявайки песни, създадени на фолклорна основа, преодолявайки вокално-технически, фактурни и интерпретационни трудности.

За Академичния народен хор са написани и посветени много творби от композиторите Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Асен Диамандиев, Кирил Стефанов, Николай Стойков, Николай Кауфман, Анастас Наумов, Красимир Кюркчийски и др., на които осъществява първи изпълнения. С тях хорът става родоначалник на явлението „нова фолклорна вълна”, характеризиращо се с интонации и метроритми, вградени в творчеството на българските композитори, с обогатяването на музикалния фолклор със съвременни изразни средства, както и с високия професионализъм на интерпретация. Изключителни са успехите на хора в многобройните му концерти в страната и чужбина (Белгия, Швейцария, Италия, Франция, Русия, Финландия, Полша и др.).

Високи оценки от наши и чужди специалисти са получени от участията му в международни фестивали – „Бидгошки музикални импресии” – Полша, „Гуртенфестивал” – Швейцария, Фландърски фестивал – Белгия, „Европалия” – Белгия, в ежегодните прегледи „Нова българска музика” и др. Отзивите на чуждестранната музикална критика за хора отразяват оригиналния певчески стил и завладяващото изкуство, разкриващо „мистерията на българските гласове”, осъществявайки „нещо, което надминава представата за българската народна песен”, трогващи „с красота, прецизност, артистична свобода и стабилна интонация”.

Хорът има издаден CD „Академичен народен хор” през 2004 г., в началото на 2008 г. издава CD “Български фолклорни хорови шедьоври” с композиции на акад. Красимир Кюркчийски и CD "Academic folk choir LIVE" - 2011 г..
Ръководители на хора са били проф. Асен Диамандиев (1972-1975); доц. Стефан Мутафчиев (1975-1981); проф. Василка Спасова (1981-2004).

От есента на 2004 г. диригент на хора е доц. д-р Костадин Бураджиев. Хорът е носител на:

- I-ва награда на Междунарония фолклорен конкурс „Фолклор без граници” в Добрич-Албена, 2005 г.;
- „Златен медал”от 5-та хорова олимпиада в Грац, Австрия, 2008 г.;
- званието „Световен шампион” в категория „Фолклор” от 5-та хорова олимпиада в Грац, Австрия, 2008 г.;
- Национална музикална награда „Кристална лира” на СБМТД, Министерство на културата и Радио ФМ+;
- Почетна грамота на Министертво на културата за висок принос в развитието на българската култура,
2010 г.

ПРЕВЪПЛЪЩЕНЕТО НА „МИСТЕРИЯТА”

През последните пет-шест години пластовете в изпълнителското хорово изкуство претърпяха невероятни размествания. На преден план израстнаха прекрасни младежки състави, чиято подготовка се реализираше в инкубаторите за блестящи народни гласове, както в котленското музикално училище, така и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

На 13 ноември 2009 г. с името „Мистерия на българските гласове” се свърза искрящата изява на Академичния народен хор при АМТИИ с Главен диригент доц. д-р Костадин Бураджиев на първия концерт за участниците в Генералната асамблея на Europa Cantat в Камерна зала „България”.

Професионално изпълнение и мигновената реакция още от първия излъчен тон, предупреждаваха, че тук ще се случи нещо необикновено. До края на концерта, при всяко изпълнение, на всяка една песен, възхищението на публиката растеше, както заради стиловата реализация на отделните песни и финèса на „подаваните” звуци от маестрото, така и от тяхното „отражение” и „вибрации” в залата.

Цялата програма на хора прозвуча, не само в нейната очаквана динамична и смислена градация, но и с една завидна и майсторска интерпретация в композициите на Кр. Кюркчийски, К. Стефанов, Н. Кауфман, Ст. Мутафчиев, Ив. Спасов и П. Льондев. Сякаш този час и половина роди едно ново усещане за тези станали вече емблематични произведения на хоровото изкуство, чрез ярко търсения белег на специфичното звукоизвличане при българския фолклорен глас. Сцеплението на отделните партии, невероятните тембрите, точните динамики и верният отглас на диригентски жест, сякаш ни откъснаха от действителността, защото звук, костюми, изражение, контрастни динамики и диригентско въплъщение се сляха в апотеоз на голямото професионално изкуство, достойно за тази сцена и доказателство за една „Нова мистерия на българските гласове”, съвременен изказ на неповторимо композиторско изкуство.

проф. Петър ЛьондевАсистент-диригенти

Данка Йорданова Цветкова е завършила СМУ – с. Широка лъка през 1986 г. със специалност „Народно пеене”. През 1991 г. завършва висше образование в АМТИИ – Пловдив със специалности „Дирижиране на народни състави – магистърска степен” и „Преподавател по народно пеене”. Работи като диригент на народен хор (1991-1995) в Ансамбъл „Сливен”. От 1995 г. е артист-хорист в щатен народен хор при АМТИИ, а от 1996 г., след успешно издържан конкурс е и преподавател по народно пеене. От 2003 г., заедно с доц. д-р Костадин Бураджиев, основават народен хор при ДНА – Пловдив, с който завоюват I-ва награда на Общоармейския преглед на художественото творчество през 2004 г. От есента на 2004 г. е пом. диригент и вокален педагог на Академичния народен хор при АМТИИ. С хора е носител на I-ва награда от Международния конкурс „Фолклор без граници” – 2005 г. и званието „Световен шампион” от V-та световна хорова олимпиада (5th World Choir Games) – Грац, Австрия – 2008 г.

Оценка за високият и професионализъм е поканата да работи като вокален педагог с хор „Седянка” от гр. Орхус, Дания и вокално трио „Дремка” от Гьотеборг, Швеция.

Данка Цветкова е известна народна певица с уникален репертоар от пазардджишки народни песни, голяма част от които са поместени в двата и авторски сборника „Песен синор няма” и „Автентични народни песни от Пазарджишко”. Осъществила е множество концертни участия в почти всички европейски страни, записи за БНР и БНТ, има издаден диск в Германия.

Радка Иванова Стефанова завършва АМТИИ – Пловдив през 1981 г. със специалност „Дирижиране на народни състави – магистърска степен”. Дългогодишен артист-хорист-солист на ФА „Тракия”, с който концертира в Франция, Германия, Австрия, Иран, Алжир, Куба, Корея, Полша, Русия и др.

Солистка е и на фолк бенд "Лира" - Пловдив. С групата има реализирани два компактдиска и много изяви предимно в чужбина: участие на Европалия-Белгия, над 20 образователни концерта в белгийски училища за опознаване на българския музикален фолклор, концерти в Шотландия, Испания, Унгария. Преподава народно пеене в Лятна академия – Ньошато, Белгия. Има реализирани записи на песни от Северозападна Б-ия в БНР. Дългогодишен диригент е на женски народен хор при читалище "Л. Каравелов" - К. Конаре, с който освен многобройните концерти в страната и чужбина има реализиран и компактдиск. Хорът е носител на много звания и отличия и е представителен за ЦИОФФ - България.

Радка Стефанова е дългогодишен артист-хорист-солист на щатния народен хор при АМТИИ и Академичния народен хор. От есента на 2004 г. е помощник-диригент и вокален педагог на Академичния народен хор. С хора е носител на I-ва награда от Международния конкурс „Фолклор без граници” – 2005 г. и званието „Световен шампион” от V-та световна хорова олимпиада (5th World Choir Games) – Грац, Австрия – 2008 г.

Бивши диригенти

Проф. Асен Диамандиев (1915-2009) е основател на филиала на Българската Държавна Консерватория в Пловдив и негов декан от 1964. Първи ректор на новия Висш Музикално-Педагогически Институт (дн. Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство) от 1972, където преподава повече от 20 години. Професор по солфеж. Изявен диригент и композитор. В творчеството му преобладават хорови песни за различни формации, сред които над 150 обработки за народен хор, инструментални и вокално-инструментални произведения и др. Автор е на учебници по солфеж, редактор и съставител на сборници с песни и оркестрови пиеси, на статии, стихове и др. Носител е на “Златна лира” от СМТДБ (2000) и много държавни награди и отличия.
Диригент на Академичния народен хор 1972 г. до 1975 г.

Доц. Стефан Мутафчиев (1942-1997) е сред най-титулуваните имена в жанра на фолклорната обработка. Неговите песни формират основния репертоар на Ансамбъл "Тракия", както и на съставите на АМТИИ. Оригинални като композиторски подход, много от тях са репертоарни за редица хорови състави в страната. Композициите му имат многобройни записи в БНТ, БНР, Радио Пловдив, Радио Стара Загора. Отличаван е с награди от наши и международни фолклорни прегледи и конкурси и др. Автор е на музикално-сценични произведения; симфонична, камерна, хорова музика и др. Диригент на Академичния народен хор от 1975 г. до 1981 г.

Проф. Василка Спасова (1932) е дългогодишен преподавател по дирижиране на народен хор в АМТИИ. С всеотдайната си диригентска дейност издига художественото равнище на хора до върховете на най-високите професионални постижения. Научната и работа е насочена към дълбокото и многостранно изучаване на народнопесенния изпълнителски стил, на особеностите на неговата интерпретация, както и симбиозата на самобитното народно многогласие със съвременните интерпретационни похвати. Носител на високи национални отличия и награди между които: „Кристална лира” (1999); награда „Пловдив” и Почетен знак на град Пловдив. Диригент на Академичния народен хор от 1981 г. до есента на 2004 г.