проф. Костадин Бураджиев

Проф. Костадин Бураджиев е роден през 1958 г. в гр. Пловдив. Дългогодишен диригент и Главен художествен ръководител на Държавен ансамбъл „Добруджа” – Добрич, с който е изнесъл над 1000 концерта в България и много страни в света, между които Германия, Холандия, Белгия, Италия, Русия, Китай, Тайланд, Лаос и др.
С ансамбъл “Добруджа” има издадени четири дългосвирещи грамофонни плочи, шест CD – “Присъствие”, “Песни и хора от Добруджа”, “Добруджанска тройка”, “Песен и обич”, “Магически гласове от България” 1 и 2 (издадени от SABAM – Белгия), в които са включени негови авторски композиции и обра­­ботки.
За творческата си дейност е носител на престижни държавни и международни отличия и награди, между които:

Лауреат на X-я световен младежки фестивал в Берлин – 1973 г.;
I-ва награда на конкурса “Млад музикант” – Чирпан ’77;
III-та награда на конкурса “Млад музикант” – Чирпан ’82;
“Златна лира” на СБМТД – 1994 и 1999 г.;
“Сребърна лира“ на СБМТД – 1989;
4 първи награди на Международния фестивал “Светът в музика” – Италия, 1998 г. в категориите: “Народен хор”; “Народен оркестър”; “Народен ансамбъл” (до 16 участника); “Народен ансамбъл” (над 16 участника);
I-ва награда на “Надсвирване на народните оркестри” в Силистра, грамоти на Община гр. Добрич, 1995 г.;
награда за музикант на годината в Добрич;

Името му с кратка биография е включено престижни издания като: „Научната слава на България”, „Видни музикални дейци в Добрич през XX век”, „Добруджанци в науката, изкуството и културата”, „Любими народни изпълнители от цяла България” и др.
Доц. д-р Костадин Бураджиев е преподавател по “Дирижиране на народен оркестър” и „Дирижиране на народен хор” в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и Главен диригент на Академичния народен хор от есента на 2004 г.
С хора има редица изяви, най-престижните от които са:

концерти на ЕВРОПАЛИЯ – Белгия, 2002 г.;
издаден CD на хора през 2004 г.;
I-ва награда от конкурса „Фолклор без граници” – Добрич-Албена, 2005 г.;
авторски CD „Орфееви цветя”с участието на солисти от Академичния народен хор;
“CD “Български фолклорни хорови шедьоври” с композиции на акад. Красимир Кюркчийски, 2008 г.;
„Златен медал”от 5-та хорова олимпиада в Грац, Австрия, 2008 г.;
званието „Световен шампион” в категория „Фолклор” от 5-та хорова олимпиада в Грац, Австрия, 2008 г.;
Национална музикална награда „Кристална лира” на СБМТД, Министерство на културата и Радио ФМ+;
Почетен плакет и Почетна грамота на Министертво на културата за висок принос в развитието на българската култура, 2010 г.
CD “Live in Concert” – Sunrise Marinov, 2011г.;
Шампион на Grand Prix of Choral Music, Graz, Austria, 2011 г.
През 2005 г. защитава дисертация на тема „Изпълнителски похвати при свирене на тамбура” и получава научната и образователна степен „Доктор”.

Освен диригентската си дейност доц. д-р Костадин Бураджиев многократно е правил записи на свои композиции и обработки в Радио София. Има записи като солист-тамбурджия на редица свои солови пиеси за тамбура.

Доц. д-р Костадин Бураджиев е издал различни пособия за народни инструменти, между които и 4 сборника за тамбура – солови пиеси със съпровод на пиано, на народен оркестър и др., сборници с песни за народен хор, пиеси за народен оркестър, автор е на редица публикации по проблемите на българския музикален фолклор. Автор е на книгите: „Пловдивските композитори и българският музикален фолклор”, „Малка книга за тамбурата”, „Майсторът на сиромашкото пиано”- книга за живота и творчеството на големия майстор на тамбурата Румен Сираков.